4 Ekim 2015 Pazar

Atma, değerlendir: İstanbul İkinci El Festivali

Festival girişi
Sarıyer Belediyesi ve Garaj Organizasyon tarafından düzenlenen İstanbul İkinci El Festivali, 4 Ekim Pazar günü Kilyos'ta gerçekleşti. 

Satışa sunulan ikinci el eşyalar
"Atma Değerlendir Doğaya Katkıda Bulun" projesi kapsamında düzenlenen festival saat sabah 10'da başladı. 250'den fazla masanın yer aldığı festivale ilgi büyüktü. İstanbul'un dört bir yanından gelen ziyaretçilerin isteği üzerine akşam 7'de sona ermesi planlanan festival akşam 10'a kadar uzatıldı. Gün içerisinde binlerce ziyaretçiyi ağırlayan festivalde ikinci el eşya satışı yapan masalar dışında organik ürünler ve ihracat fazlası mallar da satıştaydı. Yardım amaçlı satış yapan dernekler, yoga ve meditasyon okulları ve çevre anaokulları da festivalde yer aldı. Festival alanına ulaşımı kolaylaştırmak için Sarıyer Belediyesi Hacıosman Metro İstasyonun'dan iki saatte bir ücretsiz ring aracı ayarladı. Kıyafetten kitaba, elektronik eşyadan kozmetiğe her türlü ürünün bulunduğu festivalde gün boyunca yetişkin ve çocuklar için çeşitli etkinlikler devam etti. 

Alan razı, satan razı

Sarıyer Belediyesi'nin ikinci kez düzenlediği ve bu yılın son festivali olan etkinlikteki ürün çeşitliliği ziyaretçileri memnun etti. Evlerindeki kullanmadıkları eşyaları uygun fiyatlardan satmak  isteyen ailelerin ağırlıkta olduğu festivalin minik satıcıları da kullanmadıkları oyuncaklarını ve kıyafetlerini satışa sundu. Satış yapanlar arasında yurtdışından getirdikleri çeşitli ürünleri satan gezgin sevgililer, kitaplarını satan üniversite öğrencileri ve aynı evde yaşamaya başladıkları için eşya fazlası olan yeni evli çiftler de vardı. 


Hayrünisa Türk
Aykut Çayır
"Benim ihtiyacımın olmadığı şeye bir başkasının ihtiyacı olabilir. Çöpe gitmesindense, doğayı kirletmesindense bu şekilde ekolojik ve ekonomik açıdan daha duyarlı bir şey yapmış oluyoruz" diyen 
Hayrünisa Türk internet üzerinden satış masası talebinde bulunduğunu ve evdeki kullanılmayan kitap, kıyafet ne varsa toparlayıp festivale geldiğini söyledi. Türk'ün masasında kullanılmayan eşyalar dışında kendi yaptığı el işi örtüler ve ahşaplar da vardı. Festivalden kızlarına toka, rozet ve eve narenciye sıkacağı aldığını söyleyen fotoğrafçı Aykut Çayır "Aslında ikinci el pazarlarındaki ürünlerin çoğu eskimemiş şeyler, kullanılabilir oldukları müddetçe de birilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmemeliler. Böylece cebimize de çevremize de en az zararı vermiş oluruz" dedi. 

Mideye duyarlı festival

Festival ziyaretçilerin midesine de hitap eden türdendi. Masalarda satıcıların kendi evlerinde yapıp getirdikleri domates sosu, peynir, bal ve ev yemeklerinin de satışı oldu. Özellikle Facebook üzerinden festivalden haberi olan katılımcılardan alışveriş yapmayanlarsa masalardaki ikramlarla karnını doyurdu. Gün boyu ikramı süren ücretsiz kurabiyeler ziyaretçilerden bol iltifat topladı.  


Gözde Berberoğlu ve Mehmet Aytekin
İlk defa ikinci el festivaline katılan Gözde Berberoğlu ise Domat ismini verdiği ev yapımı konserve markasını tanıttı. Fesleğenli sarımsaklı, kekikli ve tatlı biberli domates sosları yapan Berberoğlu "Festival öncesinde yakın çevreme elden satış yapıyordum. Çiftçinin kendisinden ürünü alıyorum, ürünün nereden geldiğini biliyorum, ne yediğimi ve ne sattığımı biliyorum. Bu açıdan içim çok rahat" dedi. Berberoğlu'nun masasını paylaştığı Mehmet Aytekin ise kendi bahçelerinden olan kekik ve zeytinyağının satışını yaptı.

İkinci el eşya kullanımının önemi

Mevcut ürünlerin tekrar kullanılmasının çevreye iki büyük katkısı var: Doğadan daha fazla malzeme çıkarmak ihtiyacını azalmak ve çoğu zaman içinde zehir olan insan yapımı konsantre malzemenin doğaya girişini önlemek. 


Semih Aygün ve Yüksel Poyraz
Son iki aydır Feriköy Antika Pazarı'nda stant açıp antika ve kıyafet satmaya başladığını söyleyen emekli mimar Semih Aygün festivale evdeki kullanmadığı tüm kıyafetleri getirdiğini belirtti. "İkinci el ürün alımı üretime olan talebi azaltıyor. Kullanılmayan ürünler satılmalı ya da paylaşılmalı. Benim bu konudaki farkındalığım Facebook'taki "Freecycle İstanbul" grubuna katılmamla başladı. Oradan kullanmadığım ürünleri ihtiyacı olan insanlara ulaştırdım. Benim yüzüne bakmadığım tüplü televizyon bir başkasını çok mutlu edebiliyor. İkinci el kıyafetin giyilebilir olduğunu da bu şekilde öğrendim. Önceden bir ön yargım vardı. Şimdi mümkün olduğunda takas pazarlarından ihtiyaçlarımı karşılıyorum" diyen Aygün, satışların iyi gittiğini de sözlerine ekledi. 

Çevreye duyarlı giyim-kuşam 

Yenilerinin yerine ikinci el eşya almak tüketilen kaynaklarda tasarruf yapmak demektir. Bir malın yaşam döngüsünde tüketilen kaynaklar o malın hammaddesi, üretim süreci ve satış noktalarına ulaştırılmasıyla doğrudan ilişkilidir. Çevresel olarak bakıldığında artık kullanmadığımız eşyanın geri dönüşümü, yani ikinci el eşya olarak bir başkasının kullanımına geçmesi kaynakların o kişinin ihtiyacı için yeniden tüketilmemesidir. 


Asya ve Perihan Gül
Türkiye'de ikinci el kültürünün yakın zamanlarda oluşmaya başladığına dikkat çeken tasarımcı Asya Gül "Türkiye'de insanlar ikinci el ürün aldıklarını söylemeye çekiniyorlar. Halbuki ikinci el kullanımı o ürünün sürdürülebilirliğini devam ettirmektir. Üretime olan talep azaldıkça doğanın tahribinden hayvan kesimine kadar bir çok yıkıcı pratiğin önüne geçilebilir" dedi. Gül'ün annesi Perihan Gül ise pahalı markalara ait ürünlerin ikinci el pazarında dahi fiyatlı olduklarından şikayetçiydi. 





Tüketiciyi satın aldığı mallar konusunda daha duyarlı olmaya davet eden ikinci el eşya kültürü bizi gerçekten neye ihtiyacımız olduğunu düşündürür. Bu bilinçle yapılan ve tüketim kültürüne hizmet etmeyen etmeyen etkinliklerin daha da artması dileğiyle.

Haber: Hazal Sipahi
Tür: Fotoğraflı haber yazısı 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder