Festival girişi |
Satışa sunulan ikinci el eşyalar |
Alan razı, satan razı
Sarıyer Belediyesi'nin ikinci kez düzenlediği ve bu yılın son festivali olan etkinlikteki ürün çeşitliliği ziyaretçileri memnun etti. Evlerindeki kullanmadıkları eşyaları uygun fiyatlardan satmak isteyen ailelerin ağırlıkta olduğu festivalin minik satıcıları da kullanmadıkları oyuncaklarını ve kıyafetlerini satışa sundu. Satış yapanlar arasında yurtdışından getirdikleri çeşitli ürünleri satan gezgin sevgililer, kitaplarını satan üniversite öğrencileri ve aynı evde yaşamaya başladıkları için eşya fazlası olan yeni evli çiftler de vardı.
Hayrünisa Türk |
Aykut Çayır |
Hayrünisa Türk internet üzerinden satış masası talebinde bulunduğunu ve evdeki kullanılmayan kitap, kıyafet ne varsa toparlayıp festivale geldiğini söyledi. Türk'ün masasında kullanılmayan eşyalar dışında kendi yaptığı el işi örtüler ve ahşaplar da vardı. Festivalden kızlarına toka, rozet ve eve narenciye sıkacağı aldığını söyleyen fotoğrafçı Aykut Çayır "Aslında ikinci el pazarlarındaki ürünlerin çoğu eskimemiş şeyler, kullanılabilir oldukları müddetçe de birilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmemeliler. Böylece cebimize de çevremize de en az zararı vermiş oluruz" dedi.
Mideye duyarlı festival
Festival ziyaretçilerin midesine de hitap eden türdendi. Masalarda satıcıların kendi evlerinde yapıp getirdikleri domates sosu, peynir, bal ve ev yemeklerinin de satışı oldu. Özellikle Facebook üzerinden festivalden haberi olan katılımcılardan alışveriş yapmayanlarsa masalardaki ikramlarla karnını doyurdu. Gün boyu ikramı süren ücretsiz kurabiyeler ziyaretçilerden bol iltifat topladı.
Gözde Berberoğlu ve Mehmet Aytekin |
İkinci el eşya kullanımının önemi
Mevcut ürünlerin tekrar kullanılmasının çevreye iki büyük katkısı var: Doğadan daha fazla malzeme çıkarmak ihtiyacını azalmak ve çoğu zaman içinde zehir olan insan yapımı konsantre malzemenin doğaya girişini önlemek.
Semih Aygün ve Yüksel Poyraz |
Çevreye duyarlı giyim-kuşam
Yenilerinin yerine ikinci el eşya almak tüketilen kaynaklarda tasarruf yapmak demektir. Bir malın yaşam döngüsünde tüketilen kaynaklar o malın hammaddesi, üretim süreci ve satış noktalarına ulaştırılmasıyla doğrudan ilişkilidir. Çevresel olarak bakıldığında artık kullanmadığımız eşyanın geri dönüşümü, yani ikinci el eşya olarak bir başkasının kullanımına geçmesi kaynakların o kişinin ihtiyacı için yeniden tüketilmemesidir.
Asya ve Perihan Gül |
Tüketiciyi satın aldığı mallar konusunda daha duyarlı olmaya davet eden ikinci el eşya kültürü bizi gerçekten neye ihtiyacımız olduğunu düşündürür. Bu bilinçle yapılan ve tüketim kültürüne hizmet etmeyen etmeyen etkinliklerin daha da artması dileğiyle.
Haber: Hazal Sipahi
Tür: Fotoğraflı haber yazısı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder