Kendi Kendine Yeten Balkon Eğitimi; insanı gözetme, dünyayı gözetme ve enerji fazlasını vakfetme olan permakültür ilkelerinin anlatımı ile başladı. Para, zaman ve sevgi fazlasını paylaşmak yerine tüketmek ve depolamaya alışkın olan insan için kendi kendine yeten balkonun anarşist bir hareket bir hareket olduğu vurgulandı. Maddi ve manevi bir ihtiyaç olarak balkonculuğun ön plana çıkması insanları parklara bağımlı olmaktan kurtaracağını söyleyen Eğitmen Didem Çivici daha sonra balkonun hayatımıza kattığı değerlerden bahsetti.
Balkonun değerleri
Boş bakıp boş görmenin ve doğayı gözlemlemenin önemini anlatan Çivici, balkonun bize kattığı değerler olarak organik, sağlıklı ve taze gıdayı, doğayla temas halinde olmayı, taze ve temiz havayı, geri dönüşüm olanaklarını, boş alanı değerlendirmeyi, çocuklarla iletişimi ve tüm bunları yaparak topluma faydalı örnek olmayı sıraladı. Ardından balkon bahçeciliğinin hangi ihtiyaç ve isteklere hizmet ettiğinden bahseden Çivici bu ihtiyaç ve istekleri şu başlıklar altında topladı: toprakla temas, doğadan aldığın eğitim, sosyalleşme, rehabilitasyon, dinlence, tasarruf, su hasadı, estetik, kendi gıdanı yetiştirmek, gölgelik yaratmak, alanı değerlendirmek, rüzgarı kırmak, şehrin gürültüsünü azaltmak ve geri dönüşüm.
Evde kompost yapımı
Balkon bahçesinde ihtiyaç olacak organik gübrenin elde edilmesi için evde kompost yapımının önemini vurgulayan Çivici katılımcılara üç kompost yöntemini anlattı: Soğuk kompost, sıcak kompost ve Bokashi yöntemi. Kompostun yararları olarak toprak yapısında iyileşme, topraktaki yararlı organizların çoğalması ve fonksiyonlarını sürdürmesi, toprağın mineral besin maddesi içeriğine katkısı, toprağın havalanması ve nem tutma kapasitesindeki artış ve toprağa uygulanan mikro ve makro besin elementlerinden bitkinin daha iyi ve uzun sürelerde faydalanmasının olduğu anlatılan eğitimde sıra solucan kompostu hazırlamanın işlenişine gelince katılımcılar arasında espriler yapılmaya başladı. Kompost yapımında çıkabilecek problemler ve daha etkin kompost yapımı için çözüm yollarından çeşitli örneklerle bahseden eğitmen daha sonra balkon bahçeciliğinde dilim analizini ve bu analizin önemini anlattı.
Didem Çivici |
Balkon bahçesi tasarımı yapmak için dikkat edilecek hususlar olan manzara, yön, rüzgar, gölge ve güneşin her balkonda farklı olmasından dolayı bütün bir günü gözlemlemek gerektiğini söyleyen Çivici, "Her şeyin getirisi ve götürüsü var" dedi. Örneğin rüzgar topraktaki nemi azaltırken aşırı olması toprağı kurutabilir. "Sarkıtma saksılar, rüzgarlı balkonlar için meyve ağaçları, PVC boru bahçesi, raflama ve duvar bahçesi sistemlerinin kullanılabileceği balkonun yüzde 10'unun çiçek olması böcekleri çeker ve zararlıları ulaştırır" diyen eğitmen, alan haritası çizmeyi, balkondaki giriş ve geçiş alanlarının belirlenmesini, bakı ve rüzgarın belirlenmesini, mekanı üç boyutlu ele almayı, sarılıcı bitkileri kullanmayı ve saksı derinliğini anlattı. Anlattıklarını örnek bir balon bahçesi tasarımı üzerinde gösteren Çivici katılımcıların sorularını cevapladıktan sonra eğitimi sonlandırdı.
Haber: Hazal Sipahi
Tür: Multimedya haber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder